La por és una emoció necessària perquè ens alerta per protegir-nos en front a estímuls que percebem perillosos i que neix de l'instint de conservació. Però quan la por apareix davant de situacions o objectes que no comporten un perill real, es torna persistent, excessiva o irracional ens trobem davant d'un problema fòbic. Una persona que té una fòbia sent una por exagerada que es desencadena per la presència o la simple anticipació d'un objecte o situació específica. En algunes ocasions fins i tot pot aparèixer malestar físic com ara tremolors, mareig, sudoració excessiva, o palpitacions.
Es coneixen nombroses fòbies que s'associen a factors fàcilment identificables. Són fòbies específiques, algunes d'elles prou comuns, com és ara la fòbia a la sang, xeringues i altres procediments mèdics; fòbia als insectes, aranyes o altres animals; fòbia a llocs elevats, espais oberts o espais tancats, fòbia social (no s'ha de confondre amb la timidesa) etc...
Evitar una situació fòbica és una "solució" que no fa més que incrementar la por a tornar-se a exposar al que ens fa por i per tant a augmentar una fòbia. Hi ha altres formes de superar una fòbia en un ambient de seguretat i confiança.
"La vida és meravellosa si no li tenim por"
Charles Chaplin

